HomePura FreshActiesReceptenWist je dat?Contact
 
 

 

 
     
 

Recepten zoeken

     
  Menugang  
 
  Maximale bereidingstijd
 
     
 
     
 

Verse ananas, gegratineerd met mandarijnsabayon en vanille-ijs

Nagerecht, 4 personen, bereidingstijd 15 minuten
 


 

Ingrediënten

3 mandarijnen
50 gram suiker
3 eidooiers
1 kleine ananas (rijp)
4 bolletjes vanille roomijs
4 blaadjes munt
4 chocoladestaafjes (optioneel)

Specifieke benodigdheden

Garde
Kartelmes
Litermaat
Ruime kom
Gasbrander (gewone huis-, tuin- en keukengasbrander is oké)
4 diepe borden

Bereidingswijze

Verwijder de schil van de ananas doormiddel van eerst de kappen eraf te snijden. Zet nu de ananas rechtop en snijd van boven naar beneden met het kartelmes de schil eraf zodat alleen het vruchtvlees overblijft zonder de pitjes. Snijd nu de ananas van boven naar beneden door de helft en herhaal dit nog een keer tot er 4 lange stukken overblijven. Verwijder nu het harde gedeelte (kern) van ieder stuk met het mes en snijd dit weer in dunne plakjes. Verdeel deze plakjes over de borden als een waaier. Voor de sabayon pers je de mandarijnen uit tot je 100 milliliter sap hebt verkregen. Zet nu een pan met een flinke bodem water op het vuur en breng dit aan de kook. Doe het mandarijnensap samen met de eidooiers en de suiker in een metalen kom. Zet nu deze kom bovenop de pan met kokend water zonder dat de kom het water raakt. Zet nu het vuur laag en klop zonder te stoppen met een garde tot het mengsel flink in volume is toegenomen en begint te binden (±10 minuten). Haal nu de kom gelijk van het vuur en verdeel de sabayon over de ananas. Ontsteek nu de gasbrander en houd hem ongeveer 10 cm boven het oppervlak van de sabayon en gratineer tot er een mooi goudbruin laagje ontstaat. Leg in het midden het bolletje vanille-ijs en garneer het met een muntblaadje en eventueel een chocoladestaafje. Smakelijk eten!

Tip

Om de rijpheid van een ananas te testen bestaan er verschillende mogelijkheden. Verspreidt de vrucht een lekkere geur, heeft de vrucht glanzende ogen, laten de kroonblaadjes gemakkelijk los, voelt de vrucht veerkrachtig aan rond de steelaanzet en zijn de velletjes in de ogen van de ananas bruin, dan is de vrucht rijp.


Dit recept afdrukken


 

Copyright 2011 | disclaimer & Privacy