HomePura FreshActiesReceptenWist je dat?Contact
 
 
 


Sinaasappels: maken je vrolijk!

Wist je dat de geur van een sinaasappel ervoor zorgt dat de hersenen serotonine aanmaken? Dit is een stof waardoor je vrolijk en opgewekt wordt. De geur van sinaasappelsap of van een geurkaars (sinaasappelgeur) geeft ook deze reactie.

Sinaasappels: dé vitamine C-waarborg

Een gemiddelde sinaasappel (150 g nettogewicht) bevat de volledige aanbevolen dagelijkse dosis vitamine C, die voor volwassenen 70 mg bedraagt. Bovendien versterkt vitamine C de afweer door de vorming van antilichamen en de activiteit van de witte bloedcellen te stimuleren. Ze speelt ook een rol bij de synthese van de stresshormonen. Op die manier verhoogt vitamine C de weerstand tegen agressie. Tot slot werkt de sinaasappel opwekkend en evenwichts-herstellend, dankzij zijn organische zuren, die de spijsverte-ringssappen stimuleren en een alkaliniserende werking hebben.

Sinaasappels: voedingswaarden

Een sinaasappel is een lekkere vitamine leverancier, maar hoe gezond is ie nou eigenlijk echt?
Nou, een sinaasappel bevat per 100 gram:

179   Kilojoules ofwel 42 Kilocalorieën
0,5   gram eiwit
10   gram koolhydraten
40   milligram kalk
0,3   milligram ijzer
50   milligram vitamine C


 

Sinaasappels: 170 soorten antioxidanten

Er zitten 170 verschillende soorten antioxidanten in een sinaasappel. Australische organisaties hebben het advies van het eten van vijf citrusvruchten per dag verhoogd naar zes per dag. De aanleiding is een onderzoek waarbij nieuwe gezondheidsvoordelen van de sinaasappel naar voren kwamen. Eén sinaasappel per dag verkleint de kans op
mond-, strottenhoofd- en maagkanker voor de helft. Met zes in plaats van vijf citrusvruchten per dag, daalt de kans op een beroerte met bijna één vijfde! Bovendien verkleint het eten van sinaasappels de kans op hart- en vaatziekten, vetzucht en diabetes. Veel gezonde voedingsmiddelen bevatten antioxidanten. Maar geen enkele vrucht bevat zo veel antioxidanten als een sinaasappel. Er zijn al meer dan 170 verschillende aangetoond. Zestig behoren tot de groep van flavonoïde, de beste vrije radicalenvangers die er zijn.

 

 

 

 Over de sinaasappel...

 

Oorsprong

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel en appel-china) en diende vroeger vooral voor versiering. In de 15e eeuw werd hij naar Europa meegenomen en de Spanjaarden brachten hem naar Amerika. Van de ongeveer 2000 sinaasappelrassen worden er zo'n 100 op grote schaal geteeld; circa 50 ervan worden regelmatig aangeboden in West-Europa.

Soorten

Er zijn behoorlijk wat rassen sinaasappelen verkrijgbaar. Hier een overzicht van de belangrijkste soorten:

De Navelina is een sinaasappel met een duidelijk zichtbare navel. het vruchtvlees van deze sinaasappel is super sappig, maar nogal fris als het de vroegste aanvoer betreft. De eerste aanvoer is ook kort houdbaar doordat ze gestookt worden. Stoken is het aanrijpen met behulp van ethyleengas. De Navelina is een echte Spaanse sinaasappel die van oktober tot maart op de markt is.

De Navel is een ovaalronde sinaasappel met een duidelijk zichtbare navel en een diep oranjerode kleur en zeer zoet vruchtvlees. De Navel is ook veel beter houdbaar dan de Navelina. Echt een prima handsinaasappel. Deze sinaasappel is van november tot mei verkrijgbaar uit Spanje en het Middellandse Zeegebied. In de maanden juli tot september komt deze topper uit Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië.

Kleiner en minder ovaal is de Navellate. De navel van deze sinaas-appel is haast onzichtbaar en het vruchtvlees is volledig pitloos. Het vruchtvlees is zoet en sappig en het is een echte handsinaasappel. De Navellate is afkomstig uit Spanje en verkrijgbaar van januari tot mei.

Weinig of geen pitten, zoet en sappig, dat zijn de kenmerken van de Salustiana. De Salustiana is in Nederland de meest verkochte sinaasappel en is geschikt voor de hand en voor de pers. Van november tot mei is deze sinaasappel op de markt uit Spanje.

Nog zo'n bekende soort is de Valencia Late. Deze sinaasappel wordt over de gehele wereld geteeld. De vrucht is oranje van kleur en bevat weinig of geen pitten. Een echte zoete en sappige sinaasappel die zowel voor de hand als voor de pers te gebruiken is.

Er zijn nog veel meer soorten sinaasappelen verkrijgbaar. Echter de bovengenoemde soorten kom je het meest tegen.

Schoonmaken en bereiden

Schil de citrusvruchten voor gebruik. Dit gaat makkelijk wanneer je de schil rondom van boven naar beneden insnijdt met een scherp mesje. Haal de schil er in vier gedeelten van af. Verwijder hierna de witte vliezen en verdeel de vrucht in kleine delen. Voor delen zonder vliezen, bijvoorbeeld voor in fruitsalades, desserts of taarten moet de vrucht anders schoon worden gemaakt. Ga als volgt te werk: schil de vrucht dik (als een appel) tot op het vruchtvlees. Snij een schijfje van de boven- en onderkant van de vrucht en snij nu met een scherp mesje de deeltjes tussen de vliezen uit. Voor het persen van citrusvruchten is het belangrijk dat ze op kamertemperatuur zijn; je krijgt dan meer sap.

Bewaren

De beste bewaartemperatuur voor citrusfruit is ca. 12°C. De schil bevat een aromatische olie. Ze kunnen om die reden een sterke geur verspreiden. Bewaar ze daarom niet in de koelkast met andere producten. De vruchten zijn optimaal van smaak als ze op kamertemperatuur zijn. Sinaasappelen, citroenen en grapefruits zijn één tot drie weken houdbaar, mandarijnen ongeveer één week.

 

Copyright 2011 | disclaimer & Privacy